Adaylar, Özel Yetenek Sınavı’na Başvuru Klavuzu’nda yayınlanan YKS-TYT’den istenilen taban puanı sağladıkları takdirde Grafik Tasarımı Bölümü‘nü sistemden online olarak tercih etmektedir. Ardından belirtilen tarihlerde iki aşama şeklinde özel yetenek uygulamaları yapılmaktadır.
- Grafik Tasarımı bölümüne nasıl girilir? TYT Sınavı’ndan, özel yetenek sınavı kılavuzunda öngörülen puanı almış olan ve Grafik Tasarımı bölümüne başvuran öğrenciler için özel yetenek sınavı yapılarak öğrenci alınmaktadır. Bölümün imkanları nelerdir? Lisans programı 4 yıl, 8 yarıyıldan oluşmaktadır.
Contents
- 1 Grafik tasarım bölümü için yetenek sınavı şart mı?
- 2 Grafik Tasarım sınavında ne sorulur?
- 3 Grafik Tasarım öğrencisi ne yapar?
- 4 Grafik tasarım yetenek sınavı mı?
- 5 Yetenek sınavı 2021 Kalktı mı?
- 6 Grafik tasarım yetenek sınavları nasıl olur?
- 7 Yetenek sınavında ne yapılır?
- 8 2 yıllık Grafik Tasarımı mezunu ne iş yapar?
- 9 Grafik tasarım ne kadar maaş alır?
- 10 Grafik Tasarım bölümünden hangi meslekler olunur?
- 11 Grafik tasarım hangi alandan alıyor?
- 12 Grafik Tasarım mezunu öğretmen olabilir mi?
- 13 Moda tasarım yetenek sınavı var mı?
- 14 Iç mimarlık için yetenek sınavı var mı?
İlk olarak YÖK tarafından 2019’da duyurulan ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen karar hayata geçiyor. Grafik Tasarım ve Spor Bilimleri’nin de yer aldığı sekiz bölüm, ilgili fakülte tarafından ilk defa öğrenci alınması halinde 2021 YKS’siyle birlikte “özel yetenek sınavı ile öğrenci alan” bölüm kapsamından çıkarıldı.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir.
Grafik Tasarım öğrencisi ne yapar?
Grafik tasarımcı; web siteleri, reklamlar, kitaplar, dergiler, posterler, bilgisayar oyunları, ürün ambalajları, afişler, kurumsal iletişim ve kurumsal kimlik gibi çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapar.
Grafik Tasarımı Bölümü özel yetenek sınavında çizim sınavı yapılacaktır. Yetenek sınavına girecek adayların Covid-19 önlemleri kapsamında kişisel malzemelerini getirmeleri gerekmektedir. 2021 TYT’de herhangi bir puan türünde 140 puan barajını aşmış olduğunu gösteren sınav sonuç belgesi.
YÖK tarafından 14 üniversite programında özel yetenek sınavının kaldırılmasına yönelik alınan karar, 2020 itibariyle uygulamaya konulacaktı. Fakat bu karara gelen tepkiler üzerine 1 yıl ertelenerek 2021 ‘de hayata geçirilmeye karar verildi.
İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, canlı model ile karakalem desen çalışması yaptırılmaktadır. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmaktadır. İkinci aşamada, adayların düş gücünü yaratıcı bir şekilde kullanmalarını ölçmeye yönelik bir uygulama sınavı yapılmaktadır.
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır.
2 yıllık Grafik Tasarımı mezunu ne iş yapar?
Öğretim) Mezun olduğunda kamu kurumları ve özel firmaların reklam ve tanıtım alanlarında grafik tasarımcı, grafiker, sanat yönetmeni veya web tasarımcı olarak çalışabilirsin.
Grafik tasarım ne kadar maaş alır?
Grafik Tasarımcısı maaşı ortalama aylık 8212,5 _TL’dir. En düşük Grafik Tasarımcısı maaşı 7300 _TL, En yüksek ise 9125 _TL’dir. Eğer sizde yukarıdaki maaşlar gibi bir maaş almak istiyorsanız.
Grafik Tasarım bölümünden hangi meslekler olunur?
Grafik Tasarımı Programı mezunları, grafiker ya da tasarımcı olarak;
- Reklam ajansları
- Matbaalar.
- Yazılı basın.
- Görsel basın.
- Sinema ve tv sektörü
- Tekstil sektörü
- Ambalaj sektörü
- Grafik departmanı olan bütün kuruluşlarda kariyer oluşturma imkânına sahiptir.
Grafik tasarım hangi alandan alıyor?
Grafik Tasarımı Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alıyor? Üniversitelerdeki grafik tasarımı bölümü TYT ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak için üniversite sınavında Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularının cevaplanması gerekir.
Grafik Tasarım mezunu öğretmen olabilir mi?
Güzel sanatlar fakültesinden mezun olanlar da formasyon eğitimi aldıktan sonra öğretmenlik yapabilir. Fakültelerde yer alan başlıca bölümler şunlardır: Resim, Grafik Tasarım, Animasyon, Seramik Heykel, Moda ve Tekstil.
Türkiye’de birçok üniversitenin moda tasarım bölümü öğrencilerini YGS sınavının sonrası yetenek sınavı ile kabul ediyor.
YGS puanları ile başvuru yapılan ve üniversitelerin kendi düzenledikleri özel yetenek sınavları ile öğrenci alan iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerine bundan sonra “özel yetenek sınavı ” ile değil Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ile öğrenci alınacağı kılavuzdaki puan değişikliğinden anlaşıldı